Objavil/a: Jaka | januar 30, 2011

30kg in 15cm

Zopet vikend, vreme so sicer napovedovali lepše ampak dobro smo preživeli. Ker je že postala stalnica da vsak vikend obiščem en vrh tudi ta vikend nisem ostal doma. S kolegom sva se odpravila na, kot ga domačini imenujejo Zasavski Triglav, širše pa znan kot Kum, ki je s svojimi 1220m nadmorske višine najvišji vrh zasavskega hribovja. Med pohodniki je Kum sicer precej pribljubljena točka za obisk tako poleti kot pozimi.

Z avtomobilom se odpraviva iz Mozirja preko Letuša do Šentruperta, tu se vključiva na avtocesto, na izvozu Trojane avtocesto zapustiva in pot nadaljujeva proti Zagorju in naprej proti Trbovljam. Tik pred Trbovljami se v sefamoforiziranem križišču ostro desno odcepi cesta na Kum. Vožnjo nadaljujemo po strmi cesti preko naselja Dobovec do Lontovža kjer zaparkirava in se peš odpraviva naprej.

No, kot si verjetno že mislite je bil cilj, poleg osvojitve Kuma, tudi SOTA aktivacija istega vrha, le ta nosi SOTA referenčno oznako S5/BI-001. Ker pa me je zadnja aktivacija Brezovca (S5/KS-061) navdušila za aktiviranje tudi na kratkovalovnem področju sem zopet imel poln nahrbtnik opreme za SOTA delo na KV. Postaja, dipol za 14MHz, 4 elementna yagi antena za delo na 144MHz, steber za dvig antene, malica, termovka s čajem so le malenkost pripomogle k teži 30kg. Najtežja stvar je bila 55Ah močan in vsaj 20kg težak svinčen avtomobilski akumulator. Tega sem potreboval za napajanje postaje.

Na vrh vodita dve poti, ena vseskozi po cesti do vrha druga pa cesto preči le na nekaj delih večinoma pa nas vodi po planinskih poteh. Midva izbereva srednjo varianto malo tu malo tam. Na začetku izbereva pot po pešpoteh, takoj za parkiriščem se pot zmerno vzpne, prijetno hojo po gozdu ki je odet v ivje kvari le nahrbtnih ki je pa res pravo breme. Vendar ker vem da mi bosta moč in kondicija prišli še kako prav nadaljujem z nekoliko lažjim korakom. Nato prvič prečiva cesto, pot se zopet vzpne v gozd vendar midva raje nadaljujeva po cesti skoraj do vrha. Le malo pod vrhom pa zopet skreneva s ceste in po “bližnjici” (označena planinska pot) nadaljujeva do vrha. Med potjo me je kolega vseskozi prepričeval, da naj dam nahrbtnik njemu da ga še on malo nese. Pod težo pritiska klonem in res zamenjava nahrbtnike.

Takoj po prihodu na vrh se lotim postavljanja antene. Vmes hitro naredim še 2 vezi na druge SOTA vrhove. Nato se tudi sam lotim dela. Aktivacija je trajala cca uro in 15min. Motenj bližnjih oddajnikov na KV ni bilo, na 145MHz pa je bilo na trenutke kar precej zanimivo.
Aktivacija v številkah:
-62 QSO
-5 S2S QSO (SOTA to SOTA)
-14 DXCC (S5, G, M, OE, UX, EI, EA, LA, OH, RA, ES, US, UA, UU)
-28 QSO -145MHz
-1 QSO – 433MHz
-33 QSO – 14MHz

Po urci in pol, ki je kar hitro minila počasi začnem pospravljati.  Sicer s precej zmrznjenimi rokami ni nič kaj prijetno zvijanje dipola in pospravlje v nahrbtnik, mraza prehudega sicer ni bilo vendar je začelo rahlo pihati. Tudi midva jo  kar hitro popihava nazaj v dolino.  Navzdol vseskozi slediva cesti, le na koncu zadnji spust prehodiva po planinski poti po gozdu. Vsake toliko naju kakšen sankač spravi za rob ceste.

Hvala vsem za veze in spot na SotaWatch

PS: 15cm je višina snežne odeje 🙂

Prilagam še nekaj fotografij.

Advertisements

Responses

  1. […] okužil s SOTA aktivacijami na KV frekvenčnem področju in na hrib ne mislim vedno nositi 30kg težkega nahrbtnika, v katerem je avtomobilski akumulator  (akumulator mi je s svojo kislino uničil bundo) in še kup […]

  2. dobre fotke s Kuma


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: