Objavil/a: Jaka | februar 9, 2011

Jaka na sv. Jakobu

Že napovedane aktivnosti na SotaWatch portalu so dale slutiti da bo danes res gneča na bandu s slovenskih SOTA vrhov. Pa se vrnimo nekaj dni nazaj ko sem razmišljal kje v bižini Ljubljane naj preživim dan kulture saj se mi za en dan res ne splača hoditi nazaj domov vikenda pa si ne morem podaljšati. Pa pridem nekako do ideje, da bi aktiviral kakšen SOTA vrh nekje okoli prestolnice, ker pa teh kucljev ne poznam najbolje pa tudi družba bi bila zaželjena malo povprašam če bi kdo od radioamaterjev iz Ljubljane ali okolice šel zraven. Pa se javi Lovro – S50LD.

Po pogovoru se odločiva da bova nek vrh aktivirala tudi na KV področju. Dan pred odhodom se odločiva, da se zapeljeva iz Ljubljane proti Medvodam in se odpraviva na Sveti Jakob, 806m visok vrh nosi SOTA referenčno oznako S5/CP-026. In res, praznično jutro je kar vabilo na aktivnosti v naravi že ob 9h ko se odpravim od doma v Tomačevem je termometer kazal za ta letni čas prijetnih +3°C, v Šentvidu poberem še Lovra in počasi proti najinemu izhodišču nekje pod vrh Sv Jakoba. Ker sva imela res veliko opreme si izbereva eno izmed krajših poti na vrh. Že med potjo se drugi radioamaterji že javljajo iz vrhov, to potrdi domnevo o veliki aktivnosti na zadnji dan “S5 SOTA activity weekenda”.

Ob prihodu na vrh je bil eden od vrhuncev aktivnosti na UKV področju zato le poiščeva prosto klop in v nekaj minutah imava vknjiženih že vsak po 7 vez s SOTA vrhovi, pa niti enkrat nisva klicala CQ. Potem si vzameva nekaj časa in počasi postaviva vso opremo za delo katero sva predvidela.  Postaviva 4 elementno  yagi anteno (144MHz in 433MHz), Buddistick anteno (7MHz -> 28MHz), izobesiva S5 SOTA zastavico, evropsko zastavico in kot se spodobi za slovenski kulturni praznik še slovensko zastavico.

Pričneva z delom na UKV, klicanja lovcev iz doline kar ni in ni konca in v dobri uri vpiševa 34 vez. Sledi selitev na 7MHz tu prehudega navala ni saj v ostalih evropskih državah ni dela prost dan, vendar vseeno narediva nekaj zvez s španci, angleži, Fincem, Italijanom,…  Potem sledi selitev na 14MHz, to področje je bil četrto , na katerem sva aktivirala SOTA vrh S5/CP-026. Tudi tu narediva nekaj vez z radioamaterji iz različnih evropskih držav. Ker sva pa bila ravno v zagonu, polna delovnega elana, tudi vreme je bilo enkratno, pa še preizkušala sva Buddistick anteno se odločiva, da se podava še na 5 frekvenčno področje ta dan, 21MHz. Že ob prihodu na band je bilo slišati nekaj precej oddaljenih postaj iz Kanade, Amerike, Južnoafriške  republike in še nekaterih. Polna upanja na dolge veze začneva s klicanjem na tej frekvenci, vendar ne narediva več kot 3 veze s slovenskimi postajami. Pa drugič.

Ker pa je bila ura še prerana za odhod v dolino, in sva imela željo po še več vezah postaviva še dipol za 14MHz in še preko te antene poizkusiva srečo na tem frekvenčnem področju. Tudi tokrat kar precej uspešno, vmes nahitro skočiva še na 7MHz, saj se je tu z enega Škotskega SOTA vrha oglašal GM1INK/p (Steve) vendar ga zaradi gneče nisva uspela narediti. Vrneva se na 14MHz in nadaljujeva z delom. Narediva še nekaj vez z radioamaterji na slovenskih vrhovih nato pa na najino presenečenje že prej omenjeni Steve (GM1INK/p) začne z delom na 14MHz, tu prideva takoj na vrsto in z Stevom si izmenjamo lepe raporte.

Počasi se vsi nedeljski izletniki začnejo počasi odpravljati iz vrha proti dolini in tudi midva začneva razmišljati v tej smeri. Ker je bila aktivacija precej dolga saj je trajala kar 6 ur in 11 minut, sva naredila res veliko vez.

Aktivacija v številkah:
– skupno število zvez: 113 QSO
– 7Mhz: 14 QSO
– 14MHz: 40 QSO
– 21MHz: 3 QSO
– 144MHz: 47 QSO
– 433MHz: 9 QSO
– S2S QSO: 32QSO
– DXCC: 17( S5, HB, ON, DL, HA, I, OE, PA, F, EA, LA, OZ, UX, OH, F, GM, ES)

Tik pred odhodom z vrha je seveda sledila skupinska slika nato pa spust v dolino, pred tem pa še zadnji klic za SOTO na 145MHz iz CP-026, nažalost brez odziva. Do avtomobila sva prišla že v mraku, v Ljubljano pa že po temi.

Tako sem na kulturen način preživel slovenski kulturni praznik.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: