Objavil/a: Jaka | februar 13, 2011

Končno sneg

… vendar le nad 1000 m nadmorske višine. In jaz sem ga videl saj sem ponovno večino vikenda preživel v hribih, v soboto na smučkah na smučišču Golte v nedeljo pa zopet z anteno v nahrbtniku. Tokrat sem ostal na domačem terenu. Že dlje časa sva se z Markom S56CW dogovarjala o skupni SOTA aktivaciji, sprva je bilo u igri kar nekaj hribov vendar se na dan aktivacije odločiva za 1587m visoki Boskovec. Vrh, ki nosi SOTA referenčno oznako S5/KS-025, je najvišji vrh Golt. Z vrha je ob jasnem vremenu lep razgled na Spodnjo Savinjsko dolino in Šaleško dolino, ker pa nama vreme ni najbolj služilo tega razgleda nisva imela sva pa zato imela več časa delati veze.

Pa začnimo od začetka. Z Markom se dobiva na parkirišču pred Mozirskim gajem. Vso prtljago natovoriva v Markov avto in počasi proti Mozirski planini. V krožišču pri Upravni enoti Mozirje slediva označbam za Golte slediva cesti preko Šmihela vse do Morave, kjer avto zaparkirava in se naprej odpraviva peš.

Najprej slediva cesti do Mozirske koče, tu nama označbe napovedujejo 1 uro hoje, kasneje se je izkazalo da sva za pot potrebovala skoraj pol manj. Pot, ki večino časa poteka po gozdu je dobro markirana. Pot je sicer na posameznih senčnih legah še vedno ledena vendar je primerna za vse pohodnike. Med potjo vse bolj sneži. Sneg se sicer skoraj ne oprijemlje tal, le zakriva ledene zaplate da je pot bolj zanimiva. Vendar brez večjih težav vrh osvojiva.

Ob prihodu na vrh najprej postaviva vse kar predvidevava, da bova potrebovala za današnjo aktivacijo. Najprej 4 elemento yagi-anteno, tokrat v horizontalni polarizaciji, saj bova vrh poizkušala aktivirati tuni na 144MHz v SSB modulaciji, ob stolpu postaviva še vertikalno anteno za delo na 7 in 14MHz. Najprej se podava na 144.302 MHz, jaz napišem spot na SotaWatch, medtem Marko naredi že prvo zvezo v telegrafiji z OE6WIG. Nato pa začneva tudi v »foniji«. V pol ure narediva vsak po 12 zvez.

Sledi selitev na FM modulacijo tu najprej narediva dve vezi na Krim (S5/RG-010) nato pa še nekaj zvez s »standardnimi« operaterji iz Slovenije. Medtem ko se Marko loti dela na kratkem valu, natančneje na 14MHz, jaz še vztrajam nadaljujem z delom na 145MHz FM. Ko Marku zmanjka postaj, ki bi ga klicale mikrofon njegove Yaesu FT-817 preda meni. Jaz pa se lotim dela na 7MHz SSB. V 15 minutah v etru 40m banda naredim 15 zvez. Nato pa tudi zanimanje zame izgine.

Zato se odločim da napolnim svoje »baterije« s sendvičem Marko pa tačas prazne svoje LiPO baterije s klicanjem na 144MHz v telegrafiji. Žal je uspel narediti le eno vezo.

SOTA aktivacija v številkah:
(podatki za S51JS)
46 QSO
13 QSO 144MHz SSB
17 QSO 145MHz FM
1 QSO 433MHZ FM
15 QSO 7MHz SSB
3 S2S QSO
9 DXCC (S5, OE, 9A, YT, OK, DL, EA, F, HB9)

Po dobrih dveh urah naju pa močno sneženje in rahel, vendar nič kaj mil, veter opomnita, da bo počasi treba v dolino. Zato vso »kramarijo« pospraviva in se počasi odpraviva v dolino, tik pred odhodov narediva še eno S2S vezo z Negrom (S55KM/p) , ki je bil ravno sredi aktivacije Črnega vrha (S5/BI-002)

Pot navzdol je bila pa nekoliko bolj spolzka saj je zapadlo ravno toliko snega, da se ledene zaplate niso videle, so bile pa zato toliko bolj spolzke. To sva si izkusila oba, saj sva skoraj istočasno na istem ovinku oba »s tal pobrala denar« J  Postopno pa se je med sneg mešal tudi leden dež, tako je ob prihodu na izhodišče samo še naletaval leden dež.

Tako sem že tretjič v svoji SOTA karieri aktiviral edini SOTA vrh v občini Mozirje, in hkrati nedeljsko popoldne izkoristil za aktivnosti v naravi, pa čeprav vreme ni bilo najbolj prijetno.

Advertisements

Responses

  1. Lepo opisana aktivacija in lep VIDEO.
    Še veliko takih 😉
    73, Samo

  2. Hvala Samo, se bom potrudil osvojiti čimveč SOTA vrhov in deliti poročila z vami.
    73


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

Kategorije

%d bloggers like this: